top of page
brains-80x80.png

Ergotherapie bij NAH

Wat is NAH?

NAH is een afkorting voor ‘niet aangeboren hersenletsel’. De term wordt gebruikt wanneer iemand hersenletsel overhoudt na de geboorte door bijvoorbeeld een hersenbloeding, een hersenvliesontsteking, door tumoren of een ongeval. Bij NAH kunnen verschillende gebieden van de hersenen zijn aangedaan. Zo ook het gebied dat verantwoordelijk is voor de cognitieve handelingen, als het taalgebruik en het waarnemen. Maar ook het concentratievermogen en het geheugen kunnen worden aangetast door NAH. 

 

Door de aangedane gebieden van de hersenen ervaring personen met NAH regelmatig problemen bij hun dagelijkse activiteiten. Zo kunnen zij soms hun huishoudelijke taken niet meer goed doen, ervaren ze problemen op hun werkplek, komen ze niet meer goed mee in hun sociale leven of ontstaan er uitdagingen in hun relatie(s).

Sadik_ergotherapie-02-scaled475d.jpg

Ergotherapie en NAH

Iedere situatie van een persoon met NAH is verschillend en vereist dus ook een specifieke behandeling. Een ergotherapeut kijkt bij een behandeling altijd naar de persoon en de situatie waarin hij/zij klachten ondervindt.
Om zo de juiste behandeling af te stemmen. Dit natuurlijk altijd in samenspraak met de cliënt en eventuele
verzorgers.

Het doel van de behandeling van een ergotherapeut bij NAH is het aanreiken van de juiste begeleiding met als doel het behouden of het opnieuw verkrijgen van zoveel mogelijk zelfstandigheid en tevredenheid in het
dagelijks leven.

nah.jpg

WANNEER WORDT ERGOTHERAPIE BIJ NAH INGEZET?

Ergotherapie kan in alle fasen na het optreden van het hersenletsel ingeschakeld worden voor: 

  • diagnostiek en behandeling;

  • preventie van complicaties;

  • begeleiden en adviseren van verzorgers en naasten

  • begeleiding bij terugkeer op de werkplek/nieuwe baan.

NAH BEHANDELING BIJ ERGOTHERAPIE SADIK

We begrijpen dat ieder geval van NAH een andere behandelingswijze vereist. Gevoelens en de mentale en fysieke toestand van een persoon met NAH spelen een grote rol bij een succesvolle behandeling. Voor dat er een behandelplan opgesteld wordt, voeren we daarom altijd eerst een uitgebreid gesprek met de cliënt en maken we op basis daarvan een uniek behandelplan.

 

Een greep uit onze behandelingen: 

  • Arm/handfunctietraining

  • Adviseren bij aanschaffen van aangepaste gebruiksvoorwerpen (bestek, elastische veters, schrijfhulpmiddelen, etc.);

  • Aanleren van compensatiestrategieën en het oefenen van cognitieve vaardigheden

  • Hulp bij het plannen van dagelijks activiteiten en het opnieuw uitvoeren hiervan

  • Adviseren van (mantel)zorgers van cliënten

 

Daarnaast vindt Ergotherapie Sadik het belangrijk dat iedere cliënt voldoening haalt uit zijn of haar dag. Daarom begeleiden we cliënten ook met het invullen van een vullende dagbesteding.

 

AFSPRAAK MAKEN?

Ergotherapie Sadik heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van personen met NAH. Samen met een team van professionals zoeken we naar een behandeling die past bij de cliënt. Weten wat we kunnen betekenen? Maak een afspraak via ons patiëntenportaal.

bottom of page