top of page
kwetsbaar-80x80.png

Ergotherapie voor kwetsbare ouderen

Ergotherapie bij het ouder worden

De groep kwetsbare ouderen wordt steeds groter. Een logisch gevolg van de vergrijzing. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen en zelfstandig blijven. Toch kunnen er door het ouder worden uitdagingen ontstaan in de mobiliteit en de gezondheid van de oudere. Als een oudere niet meer goed voor zichzelf kan zorgen zijn er opties zoals zorg aan huis of het verhuizen naar een zorgtehuis. Voor beide opties zijn er lange wachtlijsten.

 

Ergotherapie kan een goede keuze zijn voordat thuiszorg of een verzorgingstehuis in overweging wordt genomen. Dankzij ergotherapie leert een kwetsbare oudere om te gaan met de dagelijkse activiteiten middels nieuwe technieken en hulpmiddelen.

Sadik_ergotherapie-02-scaled475d.jpg

Ergotherapie en kwetsbare ouderen

Ergotherapie voor kwetsbare ouderen wordt vaak ingeschakeld wanneer de volgende situaties zich voordoen:

  • Wanneer een lichamelijke en/of psychische aandoening de oudere beperkt bij de algemene dagelijkse activiteiten zoals: persoonlijke verzorging, huishouden, hobby’s, sociale contacten en mobiliteit.

  • Wanneer de omgeving van de oudere uitdagingen ervaart bij het begeleiden of verzorgen van de oudere. 

  • Wanneer een behandelaar of dokter vragen heeft over de veiligheid en zelfstandigheid van de oudere. 

Daarnaast kan ergotherapie ook nodig zijn wanneer er sprake is van: valproblematiek, cognitieve stoornissen en overbelaste mantelzorgers. 

ERGOTHERAPIE SADIK EN KWETSBARE OUDEREN

 

Onze praktijk staat voor een persoonlijke benadering. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken we de thuissituatie en de wensen van de cliënt nauwkeurig. Daarna stellen we een behandelplan op met een duidelijk doel voor cliënt en eventuele verzorger. Dit kan bijvoorbeeld zijn: zelfstandig (een groot deel van) het huishouden doen. Daarnaast kan een behandelplan ook bestaan uit: 

  • toepassen van valpreventie;

  • aanpassingen in de woning maken voor betere mobiliteit;

  • scootmobieltraining;

  • belastbaarheid/energieverdeling trainen.

 

 

MAAK EEN AFSPRAAK MET ONZE ERGOTHERAPEUTEN
 

Ergotherapie Sadik is gespecialiseerd in ergotherapie bij kwetsbare ouderen en kijkt uit naar een passende behandeling voor iedere cliënt en zijn/haar omgeving. Meer informatie? Maak gerust eens kennis met onze praktijk door een afspraak te plannen via het patiëntenportaal

bottom of page