top of page
hello-80x80.png

Handtherapie

Handtherapie is een specialisatie binnen het vakgebied ergotherapie waarbij de ergotherapeut opgeleid is in het diagnosticeren en behandelen van klachten aan de hand, pols of vingers. De klachten aan hand of pols kunnen op verschillende manieren ontstaan en kunnen verschillen van aard.

 

Binnen ergotherapie Sadik zijn wij gespecialiseerd in de handtherapie. Je handen zijn een kostbaar bezit, dagelijks doe je er duizend dingen mee zonder erbij na te denken. Wanneer er klachten ontstaan in de hand/pols kan dit zeer pijnlijk en belemmerend zijn in het uitvoeren van het dagelijks handelen.

 

Een handtherapeut kan u behandelingen bieden en adviezen geven voor de praktische problemen die zich voordoen bij dagelijkse activiteiten op het gebied van zelfzorg, uitvoeren van werk, sporten en hobby’s. Er wordt dan samen met u gekeken naar aanpassingen en eventuele hulpmiddelen om uw dagelijkse activiteiten naar wens uit te kunnen voeren.

Sadik_ergotherapie-02-scaled475d.jpg

De behandeling

Daarnaast is de handtherapeut ook gespecialiseerd in letsel, blessures en verschillende hand aandoeningen. Na een trauma, operatie of overbelasting zal de handtherapeut met u aan de slag gaan doormiddel van een lichamelijk onderzoek waaruit een diagnose gesteld kan worden met een bijpassend plan van aanpak. Verschillende behandelmogelijkheden zijn: spalktherapie, oefentherapie, wondverzorging en littekenbehandeling.

pexels-yan-miranda-2023335-scaled.jpg

SPALKEN AANMETEN:

Een spalk is bedoeld om te ondersteunen, pijn te verminderen of rust te geven. De behandeling start bij ons in de praktijk, maar gaat door wanneer u naar huis gaat. De juiste ondersteuning of rust kan een essentieel onderdeel zijn van uw behandeling. Wanneer de behandeling incompleet wordt geleverd kan het herstelproces van de pols/hand klachten minder effectief of vertraagd worden. Een spalk voorkomt ongewenste bewegingen, zodat u sneller kunt herstellen en de klachten verminderen. 

 

Onze handtherapeuten hebben de kennis en vaardigheden om een handspalk op maat te maken. Afhankelijk van de behandeling draagt u de spalk continu, bij bepaalde activiteiten of alleen in de nacht. U krijgt bij spalktherapie altijd oefeningen voor thuis mee om het herstel te bevorderen.  

 

Soms betekent een spalk dat u een tijdje niet meer uw vinger, hand of pols kunt bewegen. In andere gevallen hoeven uw dagelijkse activiteiten niet aangepast te worden. In eerste instantie kijkt de handtherapeut hoe de activiteiten aangepast uitgevoerd kunnen worden. We denken altijd zoveel mogelijk met u mee. 

 

Iedere hand is anders en ook iedere andere aandoening vraagt om een andere aanpak. Wij maken daarom bij voorkeur een kwalitatieve behandeling op maat. Waarbij de boven benoemde behandelmethodes aanbod kunnen komen. Dit wordt uiteraard in overleg en aan de hand van uw wensen en behoefte uitgevoerd. 

 

Klachten die behandeld worden door de handtherapeut: 

 • Trigger finger 

 • Carpaal tunnel syndroom 

 • Ziekte van Dupuytren

 • Syndroom van De Quervain

 • Behandeling van zenuwletsel 

 • Behandeling van peesontstekingen

 • Behandelen van pijnklachten ter gevolgen van reuma en atrose

 • Behandeling ter gevolgen van overbelasting (schouder, arm, hand/pols) 

 • Herstel en behandeling na een trauma of een operatie 

 • Status na een botbreuk

 • Litteken- en oedeembehandeling

 • Verbeteren van de grove en fijne motoriek 

 • Verbeteren van de kracht in de arm en de hand 

bottom of page